Koillis-Savo, Jenni Hiltunen

 

ROSKASAKISTA TULI MENESTYS

KAAVILAISSYNTYINEN kirjailija Tatu Kokko julkaisi keväällä ensimmäisen lastenkirjansa Roskasakki ja kadonnut kulkunen.

"Kirja sai alkunsa La Boheme -oopperassa. Mieleeni tulivat jostain tyhjästä nimet Roska ja Superlon. Aloin kertoa tarinoita Roskan ja Superlonin seikkailuista lapsilleni saunan lauteilla, kunnes vuonna 2008 sain valmiiksi käsikirjoituksen."

ROSKA ja Superlon ovat kirjan hahmoja, jotka muun muassa Pölykoiran kanssa seikkailevat ihmisten asuttamassa talossa. Torstait ovat kaverusten painajaisia - silloin Hotkija herää ja alkaa ajaa heitä takaa tarkoituksenaan imaista heidät syvälle pimeisiin sisuksiinsa. Superlonin käy köpelösti, kun se joutuu liian lähelle Hotkijaa. Ritariretkellään Hotkijan sisuksissa heitä on vastassa ilkeä ja öykkäröivä Torakka.

KUNNALLISET jätehuoltoyhtiöt Savossa ja Pohjois-Karjalassa, kuten Jätekukko Oy ovat kiinnostuneet Kokon kkirjasta ja sen hahmoista niin paljon, että tilasivat kirjoja jakaakseen alueen kouluissa. Roskasakki ja kadonnut kulkunen -kirjan lisäksi jätehuoltoyhtiöt tilasivat puuhakirjan, jossa seikkailevat samat hahmot. Tönön kirjan Kokko arvelee julkaistavan heti ensi vuoden alussa.

Iisalmessa vietetään tällä viikolla Juhani Ahon päiviä. Lauantaina päivillä pidetään nukketeattriesitys, jossa mukana ovat Roskasakin hahmot. Kirja ilmestyy syksyllä englannin kielellä. Kääntäjänä toimii Owen Witesman, joka on kääntänyt muun muassa Angry Birds -kirjoja.

AMMATILTAAN Kokko on luokanopettaja. Hän opettaa Rajalan koulussa Kuopiossa. Hän uskoo saavansa tulevaan lukujärjestykseen kolme työpäivää, jolloin viikosta jäisi kaksi päivää kirjoittamiselle. Kokko uskoo opettajan ammatista olevan paljon hyötyä lastenkirjan kirjoittamisessa. Olvi-säätiö on myöntänyt hänelle taiteilija-apurahan.

KOKOLLA on meneillään myös toinen kirjaprojekti - hän kirjoittaa Juankoskelle ja Kuopioon sijoittuvaa romaania, jonka työnimi on Heinäkuun päivä Eero Järnefeltin samannimisen maalauksen mukaan. Heinäkuun päivä -maalaus on maalattu Muuruvedellä vuonna 1891.

Roskasakki-kirjan esiversiota luettiin aueen kouluissa ja palaute lapsilta oli positiivista. Joissain kirjakaupoissa lastenkirja on jo loppuunmyyty. Tatu Kokko on toteuttanut yhden haaveensa:

"On todella mahtavaa, että joku voi sanoa minun kirjani olevan hänen lempikirjansa - edes vähän aikaa."

 

Koillis-Savo 26.7.2012

Artikkelin paperiversio>
roskasakki.fi >