Savon Sanomat, Helena Miettinen

 

Lattialta se pienikin ponnistaa

KIRJAT
TATU KOKKO
Roskasakki ja kadonnut kulkunen
Kuvitus Timo Filpus
Icasos 2012 48 s.

Roskasakki ja kadonnut kulkunen on Tatu Kokon - Kokko on opettaja Tatu-Pekka Kekäläisen taiteilijanimi - ja Savon Sanomien graafikon Timo Filpuksen yhteistyönä syntynyt lastenkirja. Tarina on kehittynyt monen klassikkosadun tavoin käytännön tarpeesta, kun omat lapset ovat pyytäneet isää kertomaan jotain.

Kotihaltija puhaltaa hengen langanpätkään. Katajanmarjat silmiksi, oksanpätkät raajoiksi ja Roska herää eloon. Haltija jättää Roskalle vaskikulkusen aarteeksi, josta tulee tarinan juonta kuljettava motiivi.

Roska oppii kävelemään, ajattelemaan ja puhumaan. Kehitysprosessissa sitä auttaa Hämähäkki-vaari. Se saa myös uskollisen ystävän. Pölykoira on henkiin herännyt villakoiratuppo, joita on jokaisessa kodissa huonekalujen alla.

Patjasta irronnut sikkare superlonia ja rusina ovat sadun hahmoja siinä missä aidot eläimet, kuten muurahaiset. Porukat jakaantuvat kahteen joukkioon. Roska, Pölykoira, Superlon ja Rusina ovat kilttejä. Sitten on se toinen, sotaisa jengi ja sen häijy johtaja, Torakka. Saduille tyypillisen hyvän ja pahan vastakkainasettelun varaan voi kehitellä nahisteluja.

Filpuksen kuvitus tukee kertomusta ja vie sitä eteenpäin. Ilman kuvia Roskasta, Pölykoirasta ja Superlonista olisi hankalaa saada käsitystä. Superlon on huomattavasti suurempi kuin Rusina, joten se on oikeastaan tosi iso. Koska Roskalla on ihmisen sormustin kypäränä, se on paljon suurempi kuin vihollisuolen muurahaiset. Kuvituksessa olentojen keskinäiset kokoerot vähän vaihtelevat.

Näille hepuille elämä on selviytymistaistelua jättiläisten (ihmisten) jaloissa. Jättiläisten siivouspuuskat ja kodinkoneet aiheuttavat vaaratilanteita. Kyse on siis klassisesta seikkailutarinoinnista.

Perinteisesti lelut heräävät henkiin ja eläimet toimivat ihmismäisesti. Nyt roskat pääsevät päärooleihin, ja ne mielikuvitellaan sadun keinoin luonteviksi ja mielekkäästi toimiviksi lattianrajan sankareiksi.

 

Artikkelin paperiversio>
roskasakki.fi >