Tatu Kokon lehdistötiedote 11.4.11

Olen parhaillaan valmistelemassa laajaa, dokumentaarista, historiallista romaania. Sen tapahtumat sijoittuvat Kuopion seudulle ja Pohjois-Savoon. Ajankohta on 1800-luvun loppu. Henkilöhahmoina ovat mm. Ahot, Järnefeltit, Minna Canth, Eino Leino, Sibeliukset, Haloset jne. Kirja on määrä julkaista v. 2013.

Lähdemateriaalia kerätessäni ja lukiessani läpi Ahon tuotantoa havaitsin, että Rautatien painokset poikkeavat toisistaan. Nuoren taiteilijaneron esikoisromaanin ensipainos on jäänyt ainutkertaiseksi harvinaisuudeksi. Kiinnostuin asiasta ja ajattelin, että aihe ansaitsisi oman teoksen, onhan nyt Ahon 150 v. juhlavuosi. Kirja toteutui ja sen nimeksi tuli Rautatie. Klassikko.

Olen toimittanut tähän kirjaan Rautatien ensipainoksen vuodelta 1884, liittänyt sen yhteyteen Eero Järnefeltin kuvituksen kirjan toisesta painoksesta sekä havaintoja tekstimuutoksista vuosikymmenten aikana. Tämän päivän lukijat mielessäni suoritin loppuun myös muutostyön, eli tulkitsin tekstin nykysuomeksi, tämän ajan kielelle. Sen kautta on kirjan helmeen, vanhaan, upeaan ja yhä puhuttelevaan klassikkotarinaan helpompi tutustua. Kirjan lopussa on sanasto vanhentuneille ja ruotsalaisperäisille ilmaisuille. Oppilaitosten klassikko-opetukseen kirja tarjoaakin mielenkiintoisen työkalun.

Kirjassa yhdistyy historia, tarina, tutkimus ja eteenpäin katsominen. Se on siis aikalailla Ahon näköinen. Olihan hän uudistusmielinen suomen kielen kehittäjä ja ensimmäinen suomenkielisenä kirjoittajana elantonsa hankkinut kirjailija. Tarinan uudistaminen ei ollut helppoa. Teksti on kielellisesti erittäin haastava. Olen sen tähden ottanut melko vapaat kädet. Aho ehkä tokaisisi pilke silmäkulmassaan, että Kokko on liidellyt valtoineen. Olen kuitenkin pyrkinyt olemaan uskollinen Ahon kerronnan mehevyydelle ja huumorille. Tapahtumien kulkua olen seurannut mahdollisimman tarkasti.

Painoksen 150 ensimmäistä kirjaa on numeroitu. Numero yksi menee tasavallan presidentille. Hän on juhlavuoden suojelija. Numero kaksi menee Lapinlahden uudelle kunnanjohtajalle. Loput ovat myynnissä kustantajan verkkokaupassa.

Juhani Aho: Rautatie. Klassikko. (toim.) Tatu Kokko, Icasos 2011, sid. 249 s.
ISBN 978-952-67417-5-8 (kuvitus Eero Järnefelt). Ovh. 27,00 e.

Tatu Kokko


<< Takaisin