"Hyvä kirja on pakko julkaista"

Tänä sunnuntaina, kansalliskirjailija Juhani Ahon syntymän 150-vuotispäivänä moni suomalainen ottaa esille Rautatien. Siinä on kertomus, josta ei voi olla pitämättä, jos on kaunokirjallisuuteen mielistynyt.

Rautatie eli kertomus ukosta ja akasta, jotka eivät olleet sitä ennen nähneet on enemmän kuin kirja. Ja varsinkin sen viimeiset lauseet. Voiko paremmin kuvata, miten hyvä on matkan jälkeen olla kotona:

"Matti oli viitakkeensa hionut ja kurahtaen katkesi sen edessä kostea piennarheinä.

Ja lehmänsä lypsi Liisa, siilasi pyttyyn maidon ja kissan kupposen pankon nurkkaukseen täytti."

Jouluna1884 ensimmäisen kerran ilmestynyt Rautatie on ajatonta kertomataidetta. Teosta on painettu kaikkiaan yli 600 000 kappaletta, eikä viimeistä painosta ole vielä otettu.

JUHANI AHON juhlavuoden yksi merkkitapaus tulee kansalliskirjailijan nuoruuden kaupungista Kuopiosta.

Kallaveden kaupungissa vaikuttaa kirjallisuusmies Tatu-Pekka Kekäläinen, kirjailijanimeltään Tatu Kokko. Hän on toimittanut ja hänen omistamansa kustannusliike Icasos Oy on julkaissut tuoreimman painoksen Rautatiestä. Teos sisältää vuonna 1892 ilmestyneen Eero Järnefeltin kuvittaman Rautatien painoksen, mutta sen lisäksi kirjassa on paljon muutakin. Kokko on "kääntänyt" Rautatien nykysuomeksi, joten kirja on tutkielma suomen kielestä.

Onko suomen kieli rikastunut vai köyhtynyt? Siihen voi jokainen Kokon teosta tutkimusvälineenä käyttäen hakea oman vastauksensa.

Tatu Kokko on on mies, jolle kirjallisuus ja kirjat ovat elämää suurempi asia.

OLIKOHAN jyväskyläläisellä K.J. Gummeruksella (1840-1898) suunnilleen sama innostus kirjoihin kuin nyt kuopiolaisella opettaja Tatu-Pekka Kekäläisellä?

Gummerus oli hyvin pieni kustannusliike vuonna 1872, kun se kustansi ensimmäisen kirjansa, K. J. Gummeruksen romaanin Ylhäiset ja alhaiset.

Pirkko Leino-Kaukiaisen Kirja koko elämä. Gummeruksen kustannustoiminnan historia (1990) kuvaa hienosti myös Gummeruksen nykyisen omistajaperheen suhdetta kustannusyhtiöön. Salojärvet ovat Gummeruksen omistajia jo kolmannessa polvessa.

Kirjojen merkitystä Salojärville todistaa vakuuttavasti myös kustantajan, Jyväskylän yliopiston kunniatohtorin Pekka Salojärven muistelmateos Kirjailija kirjoittaa, kustantaja kustantaa (2007).

PEKKA SALOJÄRVEN mukaan hänen isänsä, kauppaneuvos Mauno Salojärven (1906-1998) kustannuspolitiikka kiteytyy lauseeseen: "Hyvä kirja on pakko julkaista".

Kirjallisuusmies Tatu Kokko näyttää ajattelevan samoin. Rautatie on sen luokan teos, että se on pakko julkaista Juhani Ahon juhlavuonna.

Ja totta on, mitä englantilainen teologi ja matemaatikko Isaac Barrow (1630-1677) sanoi aikanaan kirjasta:

"Se, joka rakastaa kirjaa, ei milloinkaan ole ilman uskollista ystävää, hyvää neuvonantajaa, hauskaa toveria tai todellista lohduttajaa hädässä."

Lasse Kangas

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Kolumni Keskisuomalaisen verkkosivuilla>

 

 


<< Media
<< Rautatie-klassikko