Osta >

Lupaava dekkari

Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulin notaarin Marja-Sisko Aallon esikoisdekkari Murha tuomiokapitulissa on humoristinen, klassisen dekkariperinteen virkeä jatkaja. Se on sivistynyt ja omaperäinen teos, jossa luodataan nykypäivää ja historiaa eleettömästi, mutta uskottavasti, paikoin kantaa ottavastikin.

Murhapaikkana tuomiokapituli on varmasti niitä harvinaisimpia. Kapitulin istuntosalin verhojen takaa rojahtaa miehen ruumis kesken aamuhartautta. Siitä alkava vyyhti vie lähelle ja kauas, niin ajallisesti kuin maantieteellisestikin. Jo ruumiin henkilöllisyyden selvittäminen on vaivalloista.

Lupsakat savolaiskonstaapelit Aatu Heiskanen ja Annette Savolainen ovat tutkimuksen pääroolissa. On hienoa, että tavalliset kenttäpoliisit selvittävät rikosta ja pähkäilevät maalaisjärjellä erilaisia tutkintalinjoja. Konstaapelien henkilökuvaukseen olisi kaivannut lisää syvyyttä.

Alku kiskaisee mukaansa tuomiokapitulin henkilökunnan esittelyllä ja kovin on kuopiolaisen oloista porukkaa piispa Kari Takahuhdin johdolla! Sitten ote muuttuu hieman tahmeammaksi, mukana on turhan paljon suodattamatonta historiaa ja teologisia nyansseja. Loppua kohti Aalto pääsee jälleen vauhtiin ja antaa tarinan lentää.

Teoksen moni-ilmeisyys ja tarinan kerroksisuus on kiehtovaa, samoin myös yhteydet tunnettuun Kuopion piispaan Eino Sormuseen. Aallon kuvaus on lämmitä ja jouhevaa. Kyllä hän kirjoittamisen taitaa. Savolaisittain sanottuna: aika hyvä esikoiseksi.


RISTO KORMILAINEN
Marja-Sisko Aalto: Murha tuomiokapitulissa
222 s. Icasos
Kotimaa 3.10.2013


<< Media
<< Rautatie-klassikko


KOTIMAA 3.10.2013 

Lue paperiversio >