ROMAANI JA SOUNDTRACK-LEVY SAMOIHIN KANSIIN

ICASOS-kustantamon lehdistötiedote, 6.5.2013

Tatu Kokon tositapahtumiin perustuva uutuusromaani, Heinäkuun päivä, julkaistaan syyskuussa 2013. Se valottaa Eero Järnefeltin kesän 1891 tapahtumia Kuopiossa ja Muuruvedellä. Kirja sisältää tangokuningas Erkki Räsäsen säveltämän soundtrack-äänilevyn.

"Erkillä ja minulla on pitkä yhteinen historia", kertoo Kokko. "Olemme molemmat kotoisin Kaavilta. Meitä yhdistää myös Maarianvaaran kesäteatteri. Erkki Räsäsen säveltämien ja sanoittamien soundtrack-kappaleiden taustalla vaikuttavat Juhani Ahon tekstit: Rautatie, Kannikka ja Alakuloisuuden ylistys. Kappaleet on alun perin sävelletty teatterimusiikiksi. Juhani Ahon tekstit ovat keskeisiä myös Heinäkuun päivä -romaanissa. Eero Järnefeltin ja Juhani Ahon yhteistyö oli tiivistä ja se heijastui molempien teoksiin."

"Vuosi 1891 oli merkittävä koko Suomen kulttuurielämälle. Polttopisteessä oli Pohjois-Savo. Vuoteen sisältyy paljon mielenkiintoisia historiallisia tapahtumia, joissa olivat mukana kultakauden huipputaiteilijat: Eero Järnefelt, Juhani Aho, Minna Canth, Jean Sibelius, Venny Soldan ja Pekka Halonen. Heitä kaikkia yhdisti ystävyys Eero Järnefeltiin, joka vietti tuon kesän Muuruveden Kauniskankaalla. Tässä yhteydessä ei voi myöskään ohittaa Kuopion suuria laulujuhlia, jotka vetivät ennätysmäärän väkeä - mm. lähes koko Helsingin Sanomien edeltäjän Päivälehden toimituksen - aurinkoiseen kalakukkokaupunkiin. Minulla on ollut ilo syventyä em. taiteilijoiden vaiheisiin ja nivoa heidät tarinaani. Lähdemateriaalia olen työstänyt valtavat määrät, mutta vain jäävuoren huippu on jäänyt näkyviin."

"Kirjailijana minulla on suuri etu siitä, että olen viettänyt lapsuuteni kesät samoissa maisemissa, joista kirjoitan. Luulen, että se antaa tekstille syvyyttä ja aitoutta. Kirjan tarinasta saan kiittää isoisovanhempiani, joita en ennättänyt koskaan nähdä, mutta joiden kanssa olen saanut tarinan myötä kulkea", Kokko summaa.

Heinäkuun päivä ilmestyy Eero Järnefeltin (s. 8.11.1863) 150 v. juhlavuoden syyskuussa 2013.

Tarina: On vuoden 1966 heinäkuu. Nuori helsinkiläistoimittaja saapuu Savoon haastattelemaan yli 80-vuotiasta Hannaa, jonka kotitilalla Järnefelt vietti maalauskesän 1891. Toimittajan tehtävänä on valottaa erääseen Järnefeltin maalaukseen liittyvää mysteeriä. Hän aikoo suoritua haastattelusta nopeasti, mutta lumoutuu seudun sadunomaisesta tunnelmasta ja Hannan tarinoinnista. He kulkevat maalauskesän 1891 tapahtumapaikoilla ja haastattelu venyykin usean heinäkuisen päivän mittaiseksi. Menneistä ajoista kertoessaan Hanna tulee paljastaneeksi myös oman, viiltävän rakkaustarinansa.

Tatu Kokko yhdistelee kerronnassaan eri aikakausia, historiallisia tapahtumia, maalaismaisemia, kaupunkikuvia, kesäisiä tunnelmia ja henkilöiden välisiä jännitteitä. Tapahtumia maustavat useat Suomen taiteen kultakauden kuuluisuudet mm. Eero Järnefelt, Juhani Aho, Minna Canth, Venny Soldan, Pekka Halonen ja Jean Sibelius. Kirjan tarina perustuu tositapahtumiin.

Käsikirjoituksen alku on vapaasti ladattavissa kustantamon sivuilta http://icasos.fi/heinakuunpaiva_upload.php. Lukijapalautetta voi lähettää osoitteeseen: tatu.kokko (ät) icasos.fi.

Tangokuningas Erkki Räsäsen säveltämän soundtrack-äänilevyn kappaleet esittää Päivölän Sävel -yhtye. Tyylilaji on folkpop. Musiikki tunnelmoi käsi kädessä Kokon kirjan kanssa, eikä ihme, sillä Räsäsen ja Kokon innoittajana on ollut kansalliskirjailija Juhani Aho. Levyltä löytyvät kappaleet On päivä niin kirkas, Laulu rukiille ja Vaskikantele. Musiikin on tuottanut Pilfink-records.

Lue lisää >>

 

Sisältää tangokuningas
Erkki Räsäsen
säveltämän soundtrack-äänilevyn!On päivä niin kirkas
Laulu rukiille
Vaskikantele